ما در این مقاله از مجله مد و پوشاک به شیک به صورت مختصر در مورد لباس محلی اقوام ایرانی صحبت می کنیم .
مروری بر لباس محلی اقوام ایران
پوشش یکی از نیاز های اصلی و اساسی بشر است که در طی سالیان متمادی پیشرفت و تغییرات زیادی داشته است. لباس محلی را می توان لباسی نامید که بومی هر منطقه و یا شهر و استان است. مردمان هر دیار برای این نوع لباس خود که برگرفته از فرهنگ، آداب و رسوم آن ها است بسیار ارزش قائل هستند. هر منطقه در کشور ما ایران نیز دارای نوعی پوشش محلی است که می توان گفت شاید برخی لباس ها به قدمتی چندین هزار ساله برسند. در مورد لباس های اقوام لر این قدمت به 4000 سال نیز رسیده و در تاریخ ثبت شده است.
باید گفت یکی دیگر از عواملی که بر روی نوع لباس و پوشش هر منطقه و دیار تاثیر زیادی دارد گرمسیر یا سردسیر بودن موقعیت مکانی آن است. افراد با توجه به این موضوع و دیگر عوامل نوع لباس های خود را انتخاب می کنند. در پاراگراف های بعدی در مورد لباس محلی آذری، لباس محلی لری، لباس محلی کردی توضیحاتی ارائه می کنیم.
لباس محلی آذری
منطقه آذربایجان از دیرباز تا کنون تاثیر بسیار زیادی بر روی فرهنگ ایران داشته است. این موضوع در مورد پوشش و نوع لباس نیز صدق می کند. مناطق آذری زبان با توجه به نوع فرهنگ و هنر خود و همچنین سردسیر بودن این مناظق لباس هایی را طراحی کرده اند.
استفاده از لباس های آذری در سال های اخیر بسیار کمتر شده است اما همچنان استفاده از آن رونق خود را دارد. می توان گفت لباس های آذری برای سنین مختلفی در طرح و مدل و رنگ های مختلفی تولید می شوند. لباس های این مناطق بیشتر از جنس ترمه یا ابریشم است و هنر های دستی بر روی ان به چشم می خورد. در لباس های زنانه از رنگ های گرم و شاد استفاده می کنند و زنان ” برک ” به سر می کنند. این کلاه را بیشتر زنان جوان می پوشند و زنان مسن بر روی روسری های خود ” یایلیق ” می اندازند. مردان این خطه از سرزمین ما اصولا کلاه پشمی سر کرده و کت های بلندی می پوشند.
لباس محلی کردی
لباس محلی کردی را بیشتر با منطقه کردستان در ایران می شناسیم. لباس این مناطق تفاوت های جزئی با هم دیگر دارند که البته در کلیات یعنی تن پوش، سر پوش و پای افزار با هم یکسان هستند. با توجه به موقعیت و مراسم های مختلف این لباس های تفاوت های زیادی با هم دارند.
لباس مردان و زنان این منطقه از قسمت های مختلفی تشکیل شده است. لباس مردان شامل یک شلوار گشاد به نام ” پاتول” می پوشند. اصولا نیم تنه هایی بر روی پیراهن خود به تن می کنند که به نام های چوخه و یا ملکی شناخته می شوند. مردان کرد سر خود را با دستار می پیچند. لباس زنان این خطه بسیار زیبا و جذاب است. شلوار هایی به نام جافی به پا می کنند و اصولا به کمر خود شال می بندند. آن ها کلنجه به تن می کنند و روسری بلندی به نام کلکه یا کلاهی به نام کلاو سر می کنند.
لباس محلی لری
شاید بتوان گفت در مناطق کرد نشین و لر نشین هنوز هم از لباس های اصیل خود استفاده می کنند. مردان و زنان غیور از پوشش های بومی خود استفاده می کنند که در مناطق مختلف تفاوت های در میان آن ها وجود دارد. مردان لر بختیاری کلاه نمدی یا کلاه خسروی به سر می کنند و این کلاه در سه رنگ مشکی، قهوه ای و سفید موجود است.
پیراهنی که این مردان به تن می کنند چوقا نامیده می شود و اصولا از پشم تهیه می گردند. این لباس در فصل تابستان و زمستان مناسب است. در بین پوشش مردمان لر تفاوت هایی دیده می شوند. زنان استان لر اصولا جلیقه به تن می کنند و پیراهن بلندی به نام جومه تن می کنند. روسری این زنان تره یا گلونی است. گلونی امروزه یک نماد از این خطه است که برای آن ارزش بسیاری قائل هستند و جشن گلونی در این دیار برگزار می کنند.